Friday, December 19, 2014

Menara Alor Setar Kedah

Alhamdulillah..majlis makan malam yang dirancang oleh pejabat suami aku telah berjalan dengan jayanya.Walaupun ini kali kedua aku sampai ke Menara Alor Setar, tetapi ini adalah pengalaman pertama kali menaikinya di sebelah malam dan menikmati makan malam di atasnya..Dengan ketinggian 165.5 meter.. maka pemandangan di sebelah malam sungguh indah. Kerlipan lampu bangunan dan lampu kenderaan yang bergerak menjadikan suasananya sungguh unik. Lebih unik lagi apabila lantai menara tersebut , di bahagian café, akan bergerak (berpusing). Jadi ketika kita sedang menikmati makanan, kita dapatlah melihat pemandangan Alor Setar dari puncak tertinggi secara keseluruhan. Tetapi..ada tetapinya.. aku agak pening...kekekeke...sebenarnya lantai tu bergerak perlahan ja...bagi sesetengah orang mungkin tak terasa pun. Yang lawak pun ada juga.. masa tengah makan ni..anak-anak kecil, memang suka meneroka... berlari dan berjalan ke sana sini..tetapi..apabila diorang nak cari meja ibu abah diorang lepak..diorang dah conpiuse..sebab tempat tu dah ada meja lain pulak.. Aku yg bangun ambil makanan kejap pun..bila pusing ke tempat asal..dah jadi tempat org lain pulak.. kekeke.... Kalau nak rasa keunikkannya..korang kenala makan kat kat café menara tu..memang best.
jom cek apa ada di situ lagi..
 
Inilah dia ..Menara Alor Setar..

 
Tempat anak teruna aku termenung.. tetiba dia nampak tempat fun fair..
apalagi..dah mula tak senang duduk la..nak ajak kami ke sana..
Apabila lantai bergerak..kedudukan kami berubah..dan dia dah tak Nampak tempat fun fair tu..dah mula tarik muka 14 la pulak.. katanya kami ni lambat sangat dan sekarang tempat fun fair tu dah tutup.. hahahha..padahal dia tak perasan bahawa lokasi fun fair dah berada di arah lain ...
 

Antara menu pada malam tersebut

 
Haaa... turun ja dari Menara..terus jumpa benda ni semua.. Memang meriah kat bawah ni.
Jadi kami pun layankan saja Firas dengan mainan semua ni. Suka la hati dia walaupun tidak dapat pergi ke fun fair.
Semasa kami keluar balik dari sini, dah hampir jam 12.00 tgh malam..tetapi masih ramai lagi yang melepak dan melayan karenah anak-anak.

Wednesday, December 17, 2014

FULLER HOTEL ALOR SETAR

12-13 Dec 2014 , kami sekeluarga chek in kat Fuller Hotel. Kami ke sini bukan atas dasar bercuti , tetapi untuk memudahkan urusan suami aku mengendalikan majlis makan malam yang dianjurkan oleh pejabatnya di Menara Alor Setar. Jadi dari Fuller hotel nak ke Menara..memang dekat sangat. Fuller hotel ni berdekatan dengan Putra Medical Centre ( PMC ) dan INS Specialist Centre, memang amat dekat sesangat.

Nak jadi cerita, kami kesini secara walk-in, suami aku cakap takyah booking la.. mesti bilik banyak kan..dan kami dah sepakat nak ambik Family Room. Bila sampai kaunter pendaftaran...sekitar jam 4.00 ptg lebih, kami dimaklumkan..bilik dah penuh..yg tinggal cuma bilik standard sama ada nak katil king atau single.. Ha...padan muka. Jadi..nak keluar ke hotel lain, akan makan masa pula, sedangkan sahabat suami aku dah menunggu di menara. So, kami setuju ambil bilik standard, dengan katil king. Bayaran RM 108.00 dan tiada Govement Rate kat sini. Lepas tu aku minta extra bed.. kerani tu cakap..kat sini tak di sediakan extra bed. Hahahahah... nasib la...

Gambar dari pamplet ni adalah ruangan menunggu ,berhadapan kaunter pendaftaran. Aku memang tak snap gambar depan ni..sebab masa aku check ni, ramai yang sedang lepak sini. jadi..takan aku nak over acting kat situ pulak kan.

Inilah biliknya..kecil molek. Katil saiz king, cadar semua putih bersih, Bilik pun bersih dan kemas. Jadi dari segi kebersihan, memang boleh bagi 5/5. Dari segi saiz, kalau cuma berdua..memang sesuai tapi kami berempat..hemm...

Tandas.. Kecil tetapi selesa.

Kemudahan lain, tersedia seperti kebanyakan hotel . Disebabkan bilik ni kecil, maka tiadala almari atau rak yg besar-besar tu. Di sebelah kanan gambar ni korang
nampak dinding cokelat tu..jadi di situlah tempat untuk menyangkut pakaian.Kecik molek jer..
Kemudahan lain.. Wifi percuma..bila korang chek in sini..diorang akan bagi username dan pwd. Untuk iron pula disediakan di hujung laluan bilik.Jadi kalau korang sedang iron baju..ada orang lalu.. boleh senyum-senyum dulu la.. Senyum kan sedekah..

Kalau buka tirai ni..korang akan nampak bilik -bilik lain. Apabila pandang ke bawah, korang akan nampak taman simple yg tersedia. Aku tak snap gambarnya juga..sebab..nak buka tingkap pun aku rasa segan..orang di bilik sebelah, di bilik depan..semua akan nampak aku kat situ tergedik nak ambil gambar . .Ish..ish..ish..
Maka, sekian ulasan aku untuk kali ini.Nanti aku teruskan dengan majlis makan malam di

Friday, December 12, 2014

The Specified Network Provider Name Is Invalid _ Windows 8.1


Dalam banyak-banyak PC baru yg aku terima ni..ada seunit yang cukup degil. Apabila error unidentified network telah hilang, masalah baru pulak yang aku jumpa. Aku dapat lihat beberapa unit pc yang muncul dalam Network tetapi setiap kali aku cuba login ke pc di network , akan muncul error
The Specified Network Provider Name Is Invalid. Untuk masuk ke Internet memang dah takda masalah. Memula buntu kejap..pastu..aku mulakan langkah pertanya.. searh kat Google... oh... rupanya masalah client for Microsoft network.
 
Langkah pertama, masuk ja dalam Network Sharing Centre - klik Ethernet - klik  properties - tick Microsoft Network Adapter Multiplexor protocol - klik Install.
 
Akan muncul dalam senarai tersebut Client For Microsoft Network, jadi..tick saja client tu - klik ok...dan selepas tu..restart ja pc.. Alhamdulillah.. masalah selesai.
 
Semua pc dah boleh di lihat di network dan dah boleh nak share ke sana sini. Horayy..

 

Unidentified Network _ WIN 8.1

Aku nak update hal kerja pulak.. boleh aku jadikan sebagai rujukan sendiri dan kawan-kawan yang mencari. Bila HQ cakap, akan ada PC baru yang di hantar ke cawangan..OK.. aku Happy..dan kengkawan pun happy..tapi sebenarnya dalam hati aku..aku dah set..siapla aku.. kalau dapat pc baru..karenah pun baru..dan aku harus mengenali pc baru secepat yang mungkin supaya aku tak sakit kepala lelama.
 
Kat sini kami menggunakan static Ip Address, jadi..setiap pc dah disetkan dengan ip sendiri..tak seperti Dynamic IP Address yang mana akan assign IP baru setiap kali user log in ke pc.
 
Seperti yang di duga..ujian pertama.. 'Unidentified Network' ...ah..semua PC belagak..tak nak berkenalan  ngn network ofis pulak.. jadi.. masalah pertama yg aku dapat kesan..kerana Antivirus.. jadi.. untick mana yg patut..terutama berkaitan network . Dan ni juga bergantung jenis Antivirus yg digunakan. Utk PC baru.. kami dibekalkan dengan Antivirus Kapersky. Satu lagi yang dilindungi adalah Web protector..yg ni pun kena disable. Ok..bagi pc yang tak banyak ragam..bila buat macam ni..masalah dah selesai..dah nak bermesra dengan pc lain lam ofis ni.
 
Tetapi..ada juga yang degil..so..apa yg aku buat.. Update/downgrade Driver untuk network card.. restart pc..insyaallah..masalah selesai.
 
Ada juga terjadi.. aku buat macam tu..still error Unidentified Network... so..aku sakit hati..aku off ja pc tu..esok pagi.. bila on..eh..dah hilang pulak error tu dan dah dapat akses ke network seperti biasa.. oh..inilah yang dinamakan system. Maka berakhirlah masalah Unidentified Network di dalam pejabat aku ni..
 
Memula dapat error ni.. pening juga memikir..Alhamdulillah..selepas aku goggle ..call HQ dan bertanya kengkawan.. akhirnya masalah ni aku jadikan ilmu baru buat diri.

Wednesday, November 19, 2014

PADANG BESAR & EMAS KERAJANG ( FREE DUTY ) PERLIS

Yey.. akhirnya aku berjaya !! berjaya dan berjaya!!! mengambil gambar di  Padang Besar... hakhakhakha... hek  Eleh..ingatkan apa tadi... wooo... susah tau aku nak bagi perhatian ambil gambar kat padang besar. Bila sampai sana..mata aku berpinau tengok pin tudung yg berbagai tu. liplapliplap..belum masuk lagi bab kain baju, pinggan mangkuk dan barang kemas pun ada tau... Korea mari beb.. org cakap padang besar punya emas.. made in korea punya..tahan lama... warna emasnya lambat luntur.. jadi kalau nak beli Tanya la yer..emas Korea ker ni ? heheheheh..kalau korang kena tipu..jangan salahkan aku...
Aku pernah beli.. gelang kaki.. cun.. org jual tu cakap..Emas Korea.. wah.. tak dapat pi korea..beli kat Padang pun oklah. Dan aku pakai..ermm..boleh tahan la..lama juga warna emas tu baru hilang. Dan ketika gelang kaki tu terputus..warna emasnya masih ada.. so..bagi aku..aku puas hati gila. RM15.00  jer pun.tak puas hati saja la tu.. Sekali pandang...dua kali pandang..memang macam emas Ori.. Jangan tak caya.. isteri-isteri bos-bos aku yg besar-besar..kalau datang Perlis..diorang akan angkut emas Padang Besar. Kata diorang.. seronok pakai tukar-tukar design setiap kali majlis.. dan kalau hilang pun..diorang tak kesah.. ooo...gitu sebenarnya.
Sudah..jgn cakap panjang..jom layan gambar.. aku snap sampai free duty...minyak Wangi laa...
 


 Dah nak sampai Padang Besar... Area ni banyak Lori Besarr
 Sampai sini.. terus singgah basahkan tekak kat gerai dulu.. bukan sebab dahaga pun..tetapi..kami sampai awal..gerai belum buka habis lagi.. hahkhakhakah..
Ini baru gambar 1 gerai.. kat dalam ni ada..banyak gerai ..berapa ? entah aku tak pernah kira berapa gerai.. mata aku Nampak apa yg diorang jual jer.... liplap...liplap.. boleh pasang semua ni kat tudung tak ?

Aku tak tergoda sangat dengan pakaian.. Jersi pun banyak kat sini..

Yang ni.. produk kecantikan. Ori atau Tak ? aku tak tahu..tetapi harga memang murah banyak.. kalau yg RM160.00 tu..tinggAlla dalam RM 140.00. Banyak yg fames kat Malaysia ni...ada di jual disini. Bagi sesapa yg gila produk kecantikan ..memang boleh nagis bila tahu harga yg diorang jual. Aku try risik pada penjual..katanya ori..stokis bagi murah sebab diorang sesame peniaga berpakat ambil serentak.. jadi dapat harga murahhhh... entahla..  terpulangla korang nak percaya atau tak.

Ini makanan penambah berat badan. Nampak macam kecik-kecik jer..takda efek kat body..tapi kalau tiap hari ngadap ni..memang boleh tambah lemak cute oo.. Aku suka beli biji gajus bakar..waa...marbeles.. lepastu boleh kentut dendiam... hahahahha.. kalau aku makan biji gajus bebanyak.. memang aku rasa kembung perut. Tapi sedap..makan dulu..sakit tanggung kemudian. Pergh ..ayat tak sedar diri.. bila sakit..sibuk nak ngadu kat suami.Buat muka sekupang. Hehehehe..

Lepas habiskan separuh dari duit yg korang bawa kat Padang Besar..pi usher kat Emas kerajang pula.Minyak Wangi..murah sikit dari pasaraya la.. Kalau nak masuk sini..tak perlu passport atau apa-apa..

 Korang masuk ja ikut sini.. bila nak lalu tu cakap la kat encik kastam & Imegresen..nak pergi Free Duty.. So..lambai-lambai tangan..tekan minyak keta sikit..dah pun sampai.
Jadi..jangan buat-buat terlajak ke Hadnyai key. Kalau nak lajak juga boleh..bawa ja Pasport sekali.
Minyak wanigi kat free duty ni murah la dalam RM20.00- RM30.00 ringgit. Tetapi..kalau diaorang buat sale.. lagi murahla. Dari info yg aku dengar 01/12/2014 ni ada sale kat sini. Harga cokelat pula.. okla.. tapi aku lebih suka cokelat di Langkawi ..
Jadi.. Mai la Perlis... Jalan - Jalan makan angin. Cuti sekolah tahun ni..aku ada misi.. pusing Perlis dan ambil gambar untuk tatapan kengkawan semua kat blog nih. Boleh jadikan rujukan dan glamer kan Perlis lagi. Perlis Indah Lagi Permai... cewwahhh.... 
 I Love Perlis.. I Love Malaysia.
 
 
 

Tuesday, November 11, 2014

ZOO TAIPING , MUZIUM TAIPING & TAMAN TASIK TAIPING PERAK

Memula..aku fikir aku nak buat entry berasingan bagi Zoo Taiping dan Muzium Taiping , tetapi disebabkan aku yang kesuntukan masa.. maka timbulla tajuk di atas. Aku  gabungkan sekali kisah di sana.
Hari pertama kami bertolak terus ke TELUK BATIK untuk menjayakan sambutan hari keluarga. Di sana kami menginap di MARINA COVE RESORT .  Keesokan harinya kami sekeluarga bergerak ke Taiping. Di Taiping kami lepak  kat KAMALODGE RESORT, memang best di sini. Jadi..semasa lepak kat sinila kami meronda sekitar Taiping. Menikmati keindahan Alam ciptaan Allah. Last aku sampai ke Taiping pada tahun 2010 semasa sedang mengandungkan Firas. Time tu kami lepak di TAIPING GOLF RESORT . Jadi selepas 4 tahun..kami kembali lagi ke sini.



Suasana di Muzium Taiping





Anak -anak aku seronok tengok kereta ni sebab spare tayer duk kat tepi.

Jenjalan dalam Zoo
 Ok.. Harga Tiket

 Orang utan

Entah manusia mana yg buang sampah kat dalam kandang ni, sungguh tak prihatin. 

 Lepak di Taman Tasik sambil Makan Ais krim


Telah berkali-kali aku ke Taman Tasik Taping, dari zaman aku masih kekanak comel..sehinggalah dah beranak dua, namun suasananya masih tetap aku rindui. Pokok-pokok  besar yang berusia melebihi umur aku masih gagah memayungi sekitar tasik. Rezeki kami pula haritu, ramai sekali pasangan pengantin yang sedang bergambar. Semoga keindahan dan kedamaian yang sedia ada di sini akan terus kekal dan terus di lindungi dan dapat dinikmati oleh generasi yang yang akan datang.

Monday, November 10, 2014

Masa Berlalu

Jenuh aku mencari masa nak update blog dalam bulan nih. Masa aku penuh ...  dasyat sungguh. Tapi bile cek balik kalender..rupanya dari bulan September sampai Oktober.. aku ada banyak due date yang nak kena ikut. Patutla aku rasa masa berjalan dengan laju ja.  Aku dah tahap berlari..tapi masa pula dah tahap memecut. Tetapi Alhamdulillah.. walaupun masa berada di tahap memecut..akhir sekali aku tetap mampu mengikut due date yang dah diberi.

Kalau kerja harian biasa tak termasuk dalam jadual aku..memang due date semua ni takda masalah.. sure aku boleh laksanakan dengan tenang dan boleh sembang-sembang lagi. Tetapi..kewajipan tugasan yg lain.. wajib aku selesaikan. Masalah sistem..aku ada 3 sistem utama..VIS, GIS & SPDDS. Sistem Kewangan pula...ESPKB, e-Perolehan & e-Terimaan. Segala masalah PC, Printer, Server.. aku jugak yg kena.. dah memang kerja aku..tetapi..Mesin Fotostat rosak pun aku kena jugak ? dan nak baca bilangan Photostat mesin pun aku jugak.. mesin faks tak jalan..aku juga kena...dan letrik tetiba takda kat tempat pun..aku jugak ??? aik.. apa koja aku nih ??? .
                            

                             

Tu belum lagi dikira kerja-kerja lain lagi yg dah tersenarai dari bos.Tengah pening pikir masalah PC..tetiba bos panggil..nak data ..ala..nak data..macam-macam pulak..pastu..kes berlambak nak daftar ke sistem jabatan ..urgh...memang aku makan sambil ngadapa PC la jawabnya....tetiba rasa....WAAAAA !!! AKU NAK CUTIIIII ... tapi tak boleh..kalau aku cuti...sapa nak buat keja aku..masuk keja..aku jugak yg kena.padanmukaaku !!. Kat sini..aku sorang ja title F... jadik..pahit manis tanggung sendiri la..


Tapi adatla bekerja.. ada pahit dan ada manis..cabaran kekadang menjadikan aku lebih sabar dan masalah yg timbul adalah sebahagian dari ilmu yg aku perolehi. Ada hari tenang..ada hari aku terpaksa berlari dan melompat. Sesudah selesai.. rasa syukurnya.. Allah sentiasa memberikan aku Ilham untuk menyelesaikan masalah yg timbul. Yang penting..hati sentiasa ikhlas dan tidak membandingkan kerja kita dengan org lain...pasti rasa gembira dan kita pun muda selalu..kekekek....

Minggu ni 12 bijik PC baru akan di setup..dan bila PC baru di setup..maka aku pun takan boleh duduk diam kat tempat. Aku kena pastikan semua pc link dengan network, semua pc kena install sistem wajib lam office ni, siap install keperluan mengikut user.. dan yg akan membuatkan aku lebih pening kepala..adalah user error. Adoi..  Staff kat sini tak ramai yg pernah guna Windows 8. Jadi.. korang bayangkanlah apa yg akan terjadi. Dari segi sistem pula.. tak semua yg akan mesra dengan Win 8 ni.. hai..masakla la aku... kekekekeke .



Thursday, October 16, 2014

Bukan Untuk Aku

Cewwahhh..tajuk tak boleh tahan.. hakhakhak.. bunyi macam ibu jiwang ja.
Sebenarnya..takder ape pun...sesaje nak buh tajuk cam gitu.. tapi..ada la sikit perkaitannya.
Alhamdulillah.. aku dapat surat kenaikan pangkat lagi kemarin 15 Oktober 2014.
Aku mula berkhidmat dalam jabatan kerajaan pada tahun 2002. Maknanya lepas aku habis belajar di POLIMAS 2001 , aku tak lepak lama ..aku sambung belajar sat..under UTM dan time tu lah aku ditawarkan pekerjaan .Sesuai sangatla aku dapat keja ..kalau terus belajar entah ok atau tak..memain je banyak.

Jadi..selepas di campur dan dicampur..dah 12 tahun pun aku menjadi kakitangan awam. Dalam tempoh 12 tahun ni, sebenarnya dah dua kali aku ditawarkan kenaikan pangkat. Tetapi..kedua-duanya aku tolak. Mana aku tak tolak.. kenaikan pangkat tu nun jauh di sana nunnn. Memula posting aku dapat di Kuala Lumpur, lepastu berpindah ke Putrajaya ( zaman takder org gi kat sini ) lepastu apply berpindah balik ke Perlis. Tetiba dapat kenaikan pangkat kena ke Putrajaya balik...eee..udah tentula jawapannya tidakkkk . Lepastu kemarin dapat lagi surat kenaikan.. dekat sikit..di Pulau Pinang pulak.. Erm.. tanpa fikir panjang..keputusan aku nekad..tidak akan menerima kenaikan sekiranya aku terpaksa keluar dan meninggalkan anak-anak aku.

Tanpa anak- anak di sisi.. aku tak rasa aku boleh menjadi pekerja yang baik. Jiwa aku akan meronta dan minda aku akan beku. Aku kenal diri aku spesis yang macam mana... jadi baik jgn aku mempertaruhkan perkhidmatan aku demi pangkat dan gaji. Aku redha di sini..dengan jawatan yg aku ada sekarang, dengan gaji yang aku miliki, aku dah cukup bahagia bila semua ahli keluarga berada dekat dengan aku. Bagi aku rezeki bukan sekadar pada harta dan pangkat..tetapi pada semua yg aku miliki, kesihatan kami sekeluarga, kebahagiaan kami sekeluarga, dan keberadaan aku bersama mereka.
 
" kehidupan bukanlah jumlah apa yang telah kita peroleh, tetapi apa yang kita ingin perolehi".
 
- Jose Ortega y Gasset
 
 Gambar kenangan ketika aktiviti masuk hutan. Aku dah tak ingat nama tempat ni , tetapi di Terengganu. Inilah rakan sekumpulan aku.. Tok Ketua wajib menjadi Tok Batin.
Memang best.. kenangan yg tak akan berulang.
 
Sebenarnya dalam kumpulan kami ni , seorang ahli telah dijemput kembali oleh Sang Pencipta..
Dari Allah kita datang, dan kepada  Allah kita kembali.
Gambar ni diambil di INTAN Terengganu.
Semoga semua Berjaya dan gembira walau di manapun berada.
Mudanya aku time ni...kekekeke...

Wednesday, October 15, 2014

KAMALODGE TAIPING PERAK

Tempat ni.. aku amat syorkan korang semua mencuba.. Bagi sesapa yg ada anak kecil..yg dah pandai berendam tu..memang tempat ni paling sesuai. Mak dan Pak pun leh berendam..kalau nak buat terjunan akrobatik tu memang tak sesuai la.. kut terpacak kepala lam kolam tu..haa..tanggung la sendiri.... Apa yg boleh aku gambarkan suasana kat sini.. amat tenang..nyaman.. bilik yang cantik..bersih dan kemas.
Kamlodge ni dekat dengan Zoo , Taman Tasik Taiping , Burmess poll , Bukit Larut dan tempat untuk menunggang kuda, naik ATV pun ada. Kesimpulannya..kami sekeluarga amat berpuas hati .Suatu hari nanti.. pasti terjah lagi ke sini. Yang pasti..kena tempah awal..kami tempah lebih kurang1 bulan awal...bilik yg aku dapat..itu ja yg tinggal...memang pames lah tempat ni. Jadi..jom layan gambaq yg aku dah berjaya snap.

Kaunter Pendaftaran.. Luas, simple, sejuk , Wangi dan selesa.
Dua beradik ni dah Nampak kereta ni minta suh ambik gambaq.. kereta comel Firas kata.. dia tanya ni kereta betul ke mainan ? kekekeke...
Kami sampai sini sekitar 2.30 ptg.. nak kata panas.. tak juga..hujan pun tak..tapi mendung kut..
Nampak best kan ? memang BESTTTT !!!
Dalam Bilik yg Wangi tu.. comel ja bilik ni... 

Tandas.. dgn keluasan sederhana , selesa dan yg paling penting..bersih.
Antara kemudahan.. Peti sejuk pun ada key..dan ada bantal extra 2 bijik..
Inilah yang ditunggu..apalagi.. terjun tiruk la.. hahahha...
Bangunan berhadapan tu adalah café .. penginapan di sini tidak termasuk makan key..
Adik pun nak posing jugaa...
Sejuk tahap biru..hahahaha..tapi still nak berendam..

Inilah bilik comel kami.. memang betul-betul menghadap kolam mandi
Insyaallah..ada rezeki...kita datang lagi sini.
Gambar wajib..sebelum check out.
 
Kesimpulan yg aku boleh bagi.. memang best..sesuai utk keluarga dengan anak kecil. Makanan pun sedap , pada kadar harga yang berpatutan.Jadi sambil bercuti..kita eratkan hubungan sekeluarga..dan tambahkan ilmu pada anak-anak melalui apa yg diorang lihat dan melalui penceritaan kita.
Sukanya bercuti...Alhamdulillah.

Monday, September 29, 2014

TELUK BATIK LUMUT PERAK

Destinasi seterusnya.. Teluk Batik Perak.. iyala.dah samapai dekat sangat..takanlah aku tak gi menjenguk ke Pantai Teluk Batik kan. Firas dah beria beli mainan untuk korek pasir dan nak jadi arkitek bina istana pasir. Maka..lebih kurang jam 10.30 pagi camtu..kami dah chek out dari Marina Cove.. kan aku pun dah cakap ..tak terasa nak berlama-lama kat bilik hotel tu.Jadi dengan senang hatinya kami mengangkat beg masuk kat dalam kereta. Jadual pagi tu..memula sekali lepak kat Pantai teluk Batik, singgah Pekan Lumut, dan bergerak ke Taiping.

Sampai Pantai.. mak aii..ramainya manusia... ada geng pengakap berkhemah kat situ..di tambah lagi dengan pengunjung bersempena cuti sekolah ..aku tak jadi nak bina istana pasir ngn Firas. Apa yang kami boleh buat..lepak kat kerusi batu tu kejap sambil makan aiskrim Abang Salleh ( Firas bagi nama ..ikut cita Upin Ipin ). Bergambar berlatar belakangkan lautan manusia dan shoping.. last..last ..pukul 12.00 baru gerak dari Pantai .

Binaan di Pantai Teluk Batik yg menarik perhatian aku

Haa..ni baru sikit..masa kami nak bertolak balik.. bilangan pengunjung semakin bertambah

Aktiviti sukan air juga disediakan.. Banyak jenis aku tengok.. nak naik pisang gergasi boleh, nak terbang atas air sambil tidur, sambil duduk , sambil meniarap..semua ada..
sedia duit ja..

Yang korang Nampak tu.. aktiviti melawat kawasan laut.. naik bot..ronda-ronda tengok kawasan sekeliling..inspection la kan...
Kerusi kayu tu..boleh disewa..tak silap RM 2.00 untuk tempoh berapa lama aku tak pasti..sebab kami duduk kat kerusi percuma ja.. kerusi batu..keras dan sejuk.

Ini pula kawasan Jualannya.Memang banyak..harga..pandai-pandai tawar la.


Firas sedang oder pelampung.. akhirnya dia Berjaya mendapatkan pelampung jenis safety jacket tu..RM 10.00 hingit. Jadi berbanggalah dia pada hari itu sambil jalan melenggang dengan jaket birunya.

 
Abang Danish pula.. seronok shoping key chain dan fridge magnet. Siap pilih yang istimewa untuk Tok Mah.. sebab tok dah pesan belikan yg lawa..jadi abang pilih diver fridge magnet.. memang tok takda lagi yang jenis tu..


Adik lepas dapat jacket tu dah tak nak apa dah.. nak beli baju pun dah tak nak..
senangnya camni.. tapi kalau tak beli..nanti sampai umah..mesti bising " awat abang ada baju dan adik takda baju baru ?" ha.. tu yg susah tu.. Walaupun adik taknak.. ibu tetap beli.. sebagai kenangan..entah bila pula nak sampai sini..
 
Dalam perjalanan balik.. Danish dan Firas riuh dalam kereta..sebab diorang nampak banyak kapal yang belum siap.. iyala..bukan semua tempat ada kilang buat kapal kan.. Bila Nampak ship yard ni..aku pun teruja..kekeke..
 
Haa.. tengok kapal yang belum di cat..warna besi lagi...macam berhantu ja...hahahaha...
 
Kami bertolak dari Pantai Teluk Batik sekitar jam 12.00 tgh hari.. dah shoping pun banyak.. jadi suami aku cakap..kita batalkan saja jadual ke Pekan Lumut.. alahai..
Tapi ok jelah.. dia kan driver.. kalau driver letih..susah maa... perjalanan nak ke Taiping pun bukannya dekat.. Jadi.. ok..semua ahli mesyuarat dalam kereta bersetuju.
Maka..perjalananpun di teruskan ke destinasi seterusnya.. Taiping Perak.
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...