Wednesday, August 10, 2016

HOMESTAY UJUNG BUKIT PERLIS


Pertama kali aku menjejakkan kaki ke homestay ni.. dah lama dengar cerita dari kawan-kawan tentang keunikan tempat ni, akhirnya aku sampai juga. Walhal dalam perlis jer pun..
Dari jalan utama, memang tak akan perasan tentang keujudan tempat yg aman, damai dan tenang ni. Rumah-rumah di bina betul-betul di dinding bukit tu.. Jadi..kalau tengah hari, hanya panas sekejap ja..lepastu.. cahaya matahari akan terlindung oleh bukit ni.
Jadi sesuaila nama yang diberi, Homestay Ujung Bukit.
Homestay di sini adalah milik orang kampung yang dibina mengikut idea dan peruntukan kewangan masing-masing. Kadar sewa yang dikenakan atara RM 80.00 sehingga RM 140.00 bergantung pada kemudahan yang terdapat di bilik tersebut.

 Ini sebahagaian homestay yg ada di sini, aku tak ingat berapa jumlah keseluruhan.Aku ke sini sebab nak mencari tempat yg sesuai untuk sambutan hari keluarga pejabat. Jadi, dapatla kami merasa masuk ke bilik-bilik yg ada .

Homestay comel 2 biji ni tak silap aku berharga RM 140.00 semalam.


Ini salah satu bilik yg aku sempat jengah. Bilik ni ada aicond dan 1 katil queen

Ini adalah kelainan paling utama. Dinding bilik air adalah dinding bukit tu sendiri. Jadi, bila masuk bilik air, dan tutup pintu, terasa seperti anda sedang mandi di dalam gua... kekekeke.. serius unik.

 Selesa dan tenang.. hanya ada sawah dan bukit di sekeliling.
Kalau rasa nak maklumat lanjut tentang tempat ni korang klik web ni http://jjeresort.com/
Kalau korang ada rezeki lebih, dapat tengok spesis monyet yg ada disini. Monyet tu ushar korang dari jauh jer..jgn risau..tidak ganas.
 Kalau rasa nak maklumat tambahan tentang tempat ni, korang boleh terus hubungi no di bawah.. lagi mudah, tanyalah sepuas hati.

Kampung Hujung Bukit, Kangar Perlis.
 Tel : 013-4903800 dan 012-5556000 

Thursday, August 4, 2016

Bukit Merah 2016

Lamanya aku tak update... Sibuk dan malas.. bila dua-dua sifat ni bersatu, maka.. memang takyahla nak paksa diri untuk tunjuk-tunjuk rajin. Jadi..aku update yang terkini jela..yg dah lepas..biarkan ianya berlalu...  dah ada 3 draft yg aku malas nak update..biarla..bila mood terlebih rajin kembali bertandang.. aku akan activate 3 draft tu... kekekeke...
Ramadhan 2016 telahpun berlalu, Alhamdulillah..masih diberi masa oleh Allah untuk aku laluinya bersama keluarga tersayang. Semoga segala amalan kebaikan diterima Allah.
Tahun ni, kami beraya tanpa adik aku yg ke-3, dia dah gedik sangat nak beraya kat luar negara..jadi biar dia rasa raya tanpa ketupat dan mercun.. hahaha.. Dia beraya kat Korea tahun ni.. di Gwangju Institute.. 2 bulan lepak sana.. jadi..nanti kita raya haji , kita balut ketupat bebanyak yer dik.
Ok, kembali kepada kisah Bukit Merah tahun ni..ini pun pergi ke sana main redah ja.. rancang hanya nak ke Karnival Sungai Petani...last boleh lajak sampai sana.
Planing ni pun di buat pada hari raya pertama.. adik aku ajak ke Karnival Sungai petani, jadi hari raya ke tiga.. dalam pukul 8.00 pagi kami dah gerak ke karnival.. sangkut jem sikit..tapi tak terukla, dalam pukul 10.00 pagi dah mengadap pintu masuk Carnival.. Sekali....nah ambik..hanyak pak guard ja tersengeh depan pintu masuk tu.. Carnival tutup la.. untuk renovation...bulan 9 baru buka ...adeh... pastu semua pakat garu kepala.. nak ke mana kita ni ?
Adik aku ajak gi makan mee udang di Pulau Sayak..aku pun ok..sangat teruja... nasib ada yang terfikir.. ada org buka kedai ka pada hari raya ke tiga ? hahahaha.. nak lepak Pantai Merdeka.. dah tak best.. aku baru ja ke sana bulan lepas, bawa mertua aku jenjalan. 
Jadi suami aku cakap..alang-alang dah di Sungai Petani..jom kita lajak ke Bukit Merah terus la... hahahaha.... buat pulak dah... 
Aku cakap ngn suami aku..jgn berhenti di mana-mana R&R atau tempat orang ramai..sebab...kali ni aku pakai T-shirt beserta track suit dan selipar nak putus aku tu.. sebab tadi dah berhenti di R&R Gurun. Mak ai...ramainya manusia..kami hanya makan burger di kedai Ramly .
Kami sampai di Bukit Merah dalam pukul 12.30 tgh hari.. jem paling teruk kami kena di Jawi, tapi kira masih dalam kawalan.

Gambar ni sebelum kami bertolak balik.. dah hampir pukul 5.30 ptg. Tak disengajakan, mak aku turut tersangkut dalam misi kami nak mencari air utk berendam. Yang paling tak sangka.. orang tak ramai pun di sini..jadi, kami memang main sakan... habis semua nak try.

Suasana lengang sungguh.. entah berapa kali diorang pusing sini.. pastu main gelongsor air..aku pun tumpang sekaki. nasib takda yang lemas kat gelongsong bertingkat tu..

Anak teruna aku.. diorang adik beradik yang paling happy. Makan pun dah tak nak.. tapi lepas main air..semua dah tak boleh nak buat apa dah.. baru teringat tak makan nasi lagi.

On the way balik, memang jem teruk..kami yang mengahala ku utara tada masalah. Tetapi jalan menghala ke Selatan..pergh...berderet..siap boleh berhenti terus kereta. Yang peliknya , bukan ada sebarang kemalangan atau apa-apa masalah pun.. mungkin sikap sesetengah pemandu yang memandu pada kelajuan yang kurang sesuai, membuatkan kereta di belakangnya tersangkut dan terjadilah jem.

Sekian laporan dari Bukit Merah pada hari ke-3 syawal 2016.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...