Friday, December 27, 2013

Tempat Menarik : Menikmati Scone di Cameron Valley

 
 Agenda seterusnya adalah menikmati pemandangan ladang teh

Sambil lepak main game.. ibu dulu tak sempat nak merasa main benda cenggini..
Dekat Cameron ni..cepat benar suasana berubah gelap..padahal belum pukul 7.00 mlm pun lagi..

 Haa.. ini lah yg ibu idamkan dari Perlis lagi..
Jadi minum petang pada hari kedua ..Scone bersama teh panas..
Nampak scone tu cam keras..tapi sebenarnya gebu... tapi..bukan macam kek..
jadi..kalau korang dah sampai sini.. wajib rasa..
 

Terjumpa orang Kedah kat atas Cameron ni..jadik ..diorang la
yang tolong ambilkan gambar..dan kemudian..kami pulak ambil gambar diorang..
rasanya cam pasangan hanemoon ja..
Nampak sekeliling dah gelap..jadi..kami pun nak cepat-cepat kembali ke
tempat yang banyak lampu..
sebelum sampai hotel..singgah beli nasi kandaq dulu...
So, tamatlah perjalanan di hari kedua..

Thursday, December 19, 2013

Tempat Menarik : pETIK bUAH sTRAWBERRY

Ok..Kembali bersambung setelah terhenti seketika..
Kalau kisah sebelum ini adalah lawatan kami ke Time Tunnel Cameron Highland..
Jadi bila keluar dari Pintu Time tunnel tu..jalan-jalan dikaki lima kedai sekitar ..
ternampaklah.. iklan Self Pick Strawbery... dan Danish pun mula buat jeling-jeling ..
Sebabnya.. itulah antara permintaan  utama dia kalau ke Cameron Highlands
 
 

Firas taknak Jalan.. dia cakap..Tanah basah... alasan ja.. 
 
 
BESARRRR..
 

 
Muka orang Puas hati..Hajat Terlaksana
 
 Sibuknya... tak tau nak pilih yg mana..


 
Inilah keja Firas.. suh dukung dan oder nak pegang buah sana sini...
dahla tanahnya curam.. 
 
 
 

 
Selepas penat mengutip buah strawberry.. singgah jamu selera dulu.
Cafe ni terletak kat tepi jalan ja..  Café Titiwangsa Hotel ( kalau aku tak silap la )
Danish macam biasa..minum pun mesti strawberry jus.. memang pekat sungguh.. kaw rasa Strawbery.. aku tak leh nak minum bebanyak...
 

Adik layan game dulu.. sementara nak tunggu makanan.. dan alhamdulillah
Makanannya sedap..kami siap bungkus bwa balik bilik..

Thursday, December 5, 2013

Tempat Menarik : Galleria Time Tunnel Cameron Highlands

Selepas puas menikmati strawberi di Taman Agro Al-Mashoor, maka kami meneruskan perjalanan ke Time Tunnel yang terletak di Brinchang. Sampai ja di deretan Galleria Time Tunnel, Firas dah merengek nak mainan. Jadi..layan angin dia kejap..belikan mainan yg dirasakan berbaloi dan memenuhi cita rasanya sebelum dia menunjukkan belang dan sebelum perjalanan tu menjadi kucar -kacir. Dah beli mainan, maka kami meneruskan agenda.. Firas dah boleh berjalan seperti biasa.. sebab dah dapat mainan..
Di depan Pintu Time Tunnel tu..tetiba Firas cakap " adik tak mau masuk la.. kelam, adik takut ".
La.. tiket dah beli.. jenuh kami pujuk.bagitau kat dalam tu ada banyak mainan.. nasib dia termakan pujukan tu. Kat dalam tu memang agak gelap..tetapi.. dipenuhi dengan bahan sejarah semasa aku melalui proses pembesaran dulu. Bila tengok semua bahan tu..aku dan suami meriah bercerita..dan mangsa yg perlu mendengarnya..tentulah Danish.. hahahhahah.... Jom layan..
 
 Beli Tiket sebelum masuk
 
 Basikal Tua .. Lampu Gasolin
 
 Kereta mainan ni rasanya tua dari aku..
 
 Radio tua
 
 
 
 Ubat nyamuk..lambang kepala singa
 
 Suatu masa dahulu.. banyak juga duit yg aku laburkan utk tikam benda-benda ni..
 
 Susah dah nak jumpa switch macam ni..
 
 Kotak rokok. Edisi khas hari raya pun ada..
 
 Mesin resit..
 
 Kat sekolah rendah dulu.. aku pernah guna benda ni..
 

 Susu paling Fames... sedapp..
 

 Jom.. karan rambut.. hehehehhe..
 
 Teringat katun Gromit.. dapur memasak
 
Belajar Ilmu Hisab.. 6 X 4 =24
 

Tempat Menarik : AIS KRIM STRAWBERY DI TAMAN AGRO ALMASHOOR

Destinasi kedua di hari kedua 22 Nov 2013 ..adalah taman Agro Al Mashoor yg terletak di Taman Sedia. Tujuan utama kami ke sini sebab nak makan ais krim strawbery , strawbery cokelat dan strawbery krim. Jadi..memang tercapai hajat tu. Kat sini ada di jual Jem Strawbery..kat dalam jem ada buah strawbery... pergh..memang terbaik.. pastu ada topping strawbery.. pasti aku beli kedua-dua.. walaupun hujan ...sejuk..kami tetap menikmati aiskrim..gergerger.. terketaq- ketaq gigi aku...
 
 
 walaupun sejuk..demi menikmati eskrim ni.. aku bertahan juga..
sedap... penuh krim.
 
 Danish sedang menikmati...
 
 Yang ni adalah yg paling best..
cokelat suam-suam kuku.. dengan strawberry segar..
yummmyy..
 


Strawbery dengan krim.. dipenuhi rasa manis krim..sungguh menyelerakan.

Monday, December 2, 2013

Tempat Menarik : MARDI Cameron Highlands

Hari Pertama di Cameron Highlands.. kami mengunjungi Lavender Farm.. Check in hotel..Makan tengah hari di hotel ( di mana anak aku oder nasi hitam )....bila dah jumpa katil.. maka kami anak beranak hanyut dibuai mimpi. Bila sedar.. dah petang..dan perut minta diisi. Jadi..petang tersebut kami meronda di pekan kecil yg amat dekat dengan hotel. Jalan kaki pun dah sampai. tak sempat nak berpeluh pun.. memang amat-amat dekat. Jadi makan malam kami pada hari tersebut adalah di Mary Brown.. ketika kami sampai di Cameron..cuaca cerah dan tak sejuk sangat. Namun..bila petang menjelma..suhu mulai menurun..bila malam menjengah.. rasa taknak pijak lantai hotel dah.. Firas dan Danish lengkap pakai stoking..memang sejuk. Di tengah malam..fuiyoo... rasa cam nak bangun off aircond.. padahal mana da aircond pun..sejuk amat.. hujan pun boleh tahan lebatnya..
Keesokan pagi... sejuk... kabus tebal.. kami segera ke café.. sarapan pagi. Aku dan suami dikira free..tapi Danish.. kena tambah RM 17.00 Firas.. percuma. Menu hari pertama agak western...dan.. Danish memang makan dengan semangat... semua benda dia angkut..nak rasa serba sedikit.
Lepas makan..hujan turun... lepak kejap ..dalam pukul 10.00 pg baru hujan berhenti..dan kami pun memulakan aktiviti di hari kedua..
Lawatan Ke Agro Technologi Park MARDI.
 
 Nak masuk sini kena beli tiket dulu.
Dewasa RM 5.00
Kanak-kanak RM 3.00
Budak kecil.. cam Firas tu.. Percuma
 



 Buah ni macam pernah Nampak kat kg aku.. tapi kecik ja
Buah ni..besARRR.. saiz penumbuk aku..
dalam dia kosong ja..ada bebrapa jenis tumbuhan yg membuatkan aku tertarik..
sebab unik dari segi rupa parasnya , warnanya, dan baunya..
 
 Yang ni..toksah cakapla..kalau ikut hati..aku nak beli semua..
 
 Tomato comel.. besar dan segar..
 
 Ini ladangnya.. memang suburr..
 
 Ladang Strawberi di MARDI
 Boleh disewa.. sangat menarik..
 









 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...