Tuesday, January 11, 2011

Bersalin Normal vs Caserean


New Born Baby


Hemmm...meh aku nak cita pengalaman aku bersalin normal berbanding caserean yang telah aku lalui. Semasa melahirkan anak sulung, Danish..aku memilih untuk dibedah setelah dicadangkan oleh doktor.Sebab utama aku memilih pembedahan adalah semasa scan dijalankan..didapati saiz Danish agak besar. Anggarannya sekitar 4KG. Lagipun kedudukan Danish terlalu jauh dari pintu rahim. Maknanya..mungkin agak sukar untuk kelahiran normal. Jadi..pada tarikh yg ditetapkan..iaitu pada 09/09/04..aku pun dibedah. Tetapi ada sedikit kejadian yg berlaku di dlm dewan bedah..sampai bila-bila pun aku tak akan lupakan apa yg terjadi. Alhamdulillah..semua selamat.Disebabkan aku dibius sepenuhnya..maka tak dapatla aku mendengar tangisan pertama Danish. Aku hanya dapat melihatnya di wad bersalin.Berat Danish semasa lahir 3.6KG. Semasa di dalam Wad..ada juga peristiwa sedih yg berlaku.Membuat aku menangis dan menangis.Kesannya, aku amat takut untuk bersalin di hospital kerajaan. Dari segi penjagaan di dalam pantang pula..memang agak sukar.Tak boleh mandi untuk beberapa harii..sebab takut luka terkena air..nak bergerak,nak batuk,bersin..semuanya kena control. Banyak juga makanan yg tak boleh di makan.Takut luka pembedahan bernanah dan gatal. Lepastu..nak pakai barut pun rasa tak selesa..kat tempat bedah terasa ngilu.Pendek kata..aku tak rasa dan tak tahu bagaimana rasa sakit utk bersalin..tetapi sakit selepas bersalin yang menjadi masalah pula.

Untuk anak ke2 ini..dari awal mengandung lagi aku dah berdoa..biarla kali ini aku bersalin normal..aku ingin merasa sakit yg ibuku rasa ketika melahirkan aku. Setelah berbincang dengan doktor..maka aku membuat keputusan nekad..aku akan cuba bersalin secara normal. Semasa scan di jalankan..anggaran saiz baby kedua..Firas, adalah sekitar 3.4KG. Doktor cadangkan aku bersalin pada tarikh jangkaan..tak perlula menunggu sehingga aku sakit. Jika aku menunggu sehingga aku sakit secara semula jadi..saiz bayi akan bertambah besar, mungkin agak sukar untuk aku melalui proses kelahiran.

Maka pada 10/11/10..jam 9.00 pagi..
Aku sampai kat Putra Medical Center Alor Setar..menyerah diri pada doktor. Time ni jgn cakapla..memang aku gabra..risau..semua ada.Tapi tak tunjuk muka gabra tu.

10.00 pg..
Doktor muncul di bilik aku...alamak..cam nak lari pun ada time ni. Dalam kepala otak aku ...terbayang kesakitan yg bakal aku alami..maklumla..kata orang..sakit bersalin secara induce ni lebih dasyat dari sakit secara normal.Fuh..aku dah mula tak tahu time ni..nak senyum ker..nak seriuse ker..buat muka blur je la.Jadi..lepas doc cakap apa dia nak buat..aku pun mengganguk jer..so..ubat pun dimasukkan sebijik. Lepastu..aku relaks..tengok Tv.danish dah mula bising..dia asyik tanya, "bila ibu nak beranak ni? Adik dah bosan ni.."

1.00tgh...
Hemmm...aku dah pelik..kenapa aku tak sakit pun.tak rasa apapun.kata orang sakit sangat.

4.00 ptg....
Aku masih ok...maintain beb.Lepak atas katil..tengok TV.Oder Teh Ais dari Encik Haffiz..maklumla..pas beranak tak leh minum ais kan.Sebelum bertolak ke hospital tadi..aku dah makan bihun goreng masakan mak aku.Oder khas lagi..tetiba, Nurse masuk tanya.. " aik..adik tak sakit ker? relaks ja ". Hehehe..sengeh panjang ja aku...kemudian nurse sambung... " jap gi. dalam pukul 5 lebih..doktor akan masuk tengok ".Alamak..bila dia sebut doktor ja..hilang keceriaan aku.

5.30 ptg......
Aduhai..doktor dah masuk...dia cek...baru terbuka 1cm. Hem..patutla aku tak rasa apapun. So..doc cakap.."saya masukkan sebiji lagi key .Kalau tak sakit juga..kita bedah la ".Haa..part ni yg tak sedap di dengar ni..Lepas doc masukkan ubat dia pun berpesan..kalau rasa sakit lepas ni..bagitahu pada nurse..leh masuk ke labor room ya .Makin susah hati aku bila mendengar pesanan doktor nih.Tapi doktor tetap senyum. Aku dah memang semakin lupa nak senyum cam mana.Gamaknya muka aku time ni dah mula kering darah.

6.30 ptg...
Adeh..dah rasa senak -senak la. Tapi..cerita peberet aku dah nak mula. CHINTA akan bersiaran. Jadi..aku kuatkan semangat..walau sakit macam mana pun..aku akan bertahan selagi drama CHINTA tak abis. Rasa sakit dah semakin kerap..rasa nak buag air besar..nak buang air kecik..semua ada.Rasa macam nak cirit birit pun ada.Memulas macam nak terciriet atas katil tu ja. TETAPI !!! teTapi..lain sikit..tahla..sakit yg macam mana.Walaupun aku mula gelisah kat atas katil tu..mata aku tak lepas dari skrin TV. Sabarrr...

7.30 mlm......
Haa....dah tak leh jadik ni. Aku dah tak tahu nak duduk macam mana. Duduk tak kena, berdiri pun tak kena..tidur pun tak kena jugak.. haishh...Jadi..atas saranan mak aku..en hafiz pun gi panggil Nurse.Maka aku pun dengan rela hati duduk kat atas kerusi roda tu..rela ditolak ke labor room.Masa nak bangun utk ke katil yg di sediakan tuh..boleh pulak kontraksi berlaku time tu jugak, nasib nurse sempat pegang aku..kalau tak, mau aku tergoleh kat atas lantai tu.. Sakitnyerr....Doktor masuk chek..baru 3 cm. Alahai..lambat lagi la cam ni..

8.30 mlm....
Doktor masuk check lagi.Pintu rahim masih 3cm. Alamak..kenapa lambat sangat ni. Sakit semakin menjadi jadi.Tapi kali ni doktor pecahkan air ketuban. Doktor bagi tempoh pada aku sehingga jam 11.00mlm..sekiranya bukaan rahim masih kekal pada 3cm..pembedahan terpaksa dijalankan. Water drip juga dimasukkan. Bila dengar ja doc cakap camtu..rasa frust pula.Aku berharap sangat dapat bersalin secara normal.Selepas air ketuban dipecahkan..kesakitan yg aku rasa semakin perit.Terasa seolah-olah baby akan terjah keluar melalui perutku atau pusat aku .Semua doa yg aku ingat aku baca. Nasibla besi katil tu kuat.. Suami aku dah tahap lebam bila aku genggam lenggannya.

9.30 mlm .....
Dalam hati aku ketika ini puas berdoa.Kesakitan yg kurasai membuatkan aku tertunggu-tunggu kedatangan doktor. Tika ini jika doktor masuk dan pintu rahim masih pada 3cm..aku nak minta terus dibedah. Kesakitan yg aku rasa membuatkan aku mengambil keputusan drastik macam tu.Tak perlu la menunggu sehingga jam 11mlm. Padahal dari awal mengandung hingga jam 8.30 mlm tadi beria kemain nak bersalin secata normal. Tetiba ja bleh ubah keputusan...Jadi aku asyik bertanya pada suami.."pukul berapa dah abang?".

10.40 mlm .. 
Doktor dah sampai.lega hati aku bila nampak muka doktor.Walaupun nurse ada ..tapi doktor yg akan bagi keputusan. Apabila doktor cek..pintu rahim dah terbuka 7cm. Woo..patutla aku sakit sangat.Jadi..aku terus batalkan niat nak minta bedah.Sebaliknya rasa bersyukur sebab aku berpeluang melahirkan secara normal. Namun pada saat ini..baby aku kembali menjauhi pintu rahim. Sedangkan pada awalnya..kedudukan dia dah ok.Entahla cam mana boleh jadik camtu.Maka atas nasihat nurse yg paling senior kat situ..aku pun meneran apabila terasa sakit.Hal ini utk bagi baby turun balik.

11.00 +/- ....
aku dah tak tahu pukul berapa ( padahal jam dinding besar gedabak tergantung sebelah aku )..doktor masuk cek ..haa..dah 9cm. Aku pula semakin letih meneran. Aku juga dah mula rasa mengantuk.Atas dorongan doktor, nurse dan suami (yg meniru arahan doktor )..serta penggunaan vacum..akhirnya aku berjaya mendengar tangisan baby.Tiba-tiba segala kesakitan yg aku tanggung tadi hilang.Seolah-olah aku tak pernah merasai sebarang kesakitan pun. Terasa damainya saat itu apabila doktor mengalunkan azan sambil memotong tali pusat bayi.Terasa cukup besryukur kerana semuanya selamat dan diberi keizinan olehNya untuk melahirkan secara normal. Berat Baby masa lahir 3.2 KG jam 11.36 mlm pada 10.11.10 diberi nama Muhammad Izz Firas Bin Haffiz.

setelah semuanya selesai..doktor datang dan memberi penerangan mengenai luka yg ku alami.Namun aku terasa berada diawangan..apa yg aku ingat..aku bagitahu doktor aku dah mengantuk..dan nak tidur..aku tak larat nak dengar dia cakap. Tak tahu lah apalagi yg aku cakap.Sebabnya aku memang benar-benar khayal. Nurse dah masukan ubat di dalam water drip agar aku dapat tidur.Ayat terakhir yg aku dengar doktor cakap "ok..ok..tidurlah"...Hahahahahha.....

Sebenarnya dalam tempoh aku menanggung kesakitan itu..ada juga yg menghiburkan aku. En.Haffiz..asyik berulang ke tandas berulang kali.Aku tak tahu berapa kali dia keluar masuk.setiap kali dia keluar..pasti ibuku akan masuk utk menggantikan tempatnya.Sehinggakan ibu ku bertanya.."ni sapa yang nak beranak ni?" hehehhe...sian dia.Nasib ketika baby keluar dia dah dapat bertahan di situ.Memberi dorongan padaku walaupun sebenarnya dia hanya meniru kata-kata doktor dan nurse.Walaupun aku sedang sakit..namun aku tetap dapat mendengar ayat yg keluar dari mulutnya, sebijik tiru doktor. Apapun abang..terima kasih atas segalanya.Terasa diri dihargai bila yg tersayang setia menanti dan sedia membantu sehingga habis tempoh berpantang.
Alhamdulillah..




6 comments:

SiTyAiZa said...

pengalaman mela bersalin anak pertama n anak kedua sebijik ada persamaan dgn pengalaman siti bersalin anak pertama dan ke dua..... syukur kita dapat merasa bersalin secara caserean dan normal....

mela said...

Siti..cam mana..dah sedia tuk yg seterusnya ka? hehehehe...

ILANI said...

assalamualaikum.

salam perkenalan. menarik info ni.

saya juga nak share sedikit pengalaman melahirkan bayi besar.

Anak saya yang sulung beratnya 4.1kg semasa dilahirkan. Baby girl yang diberi nama Nur Aimi Shahira.
Alhamdulillah bersalin normal di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar. Selapas lahir, tak kena kuning / jaundice. Sihat walafiat sekarang dah 5 tahun lebih. Bersalin pun mudah. Yang penting sekali kena minta maaf banyak2 dengan suami

salam perkenalan.
ilani
Blog : www.cancanmali.blogspot.com
Facebook: https://www.facebook.com/norilani
FB Page : https://www.facebook.com/weallsihat


jemput la jalan2 ke blog saya

Mama Adwa said...

Salam,

Jom follow blog saya untuk kongsi tips dan pengalaman saya bersalin normal selepas csect!

http://adwazeye.blogspot.com/2011/11/my-birth-ball.html

ann said...

pglmn yg mnrik...

sara said...

pengalaman yang menarik sangat..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...