Tuesday, March 29, 2016

BUKIT KAYU HITAM KEDAH

Perjalanan yang tak di rancang. 
Aku dah banyak kali terkena dengan laki aku ni. Kekadang dia  cakap.." Jom, kita pi makan kat Kuala Perlis ?"  ok... aku sepantas kilat bersiap, seperti nak ke Kuala Perlis yang mana perjalananya tak sampai 10 minit pun dari rumah aku. Cara pakaian hanya nak Kuala Perlis jela... dengan t-shirt dan jeans sememeh dikenakan pula dengan slipar yang tak berapa nak lawa tu... last-last dibawanya aku sampai ke Padang Besar. Jauh kot... dekat sejam perjalanan kalau dari umah aku.. Kekadang dia cakap nak ke Simpang empat jer... last aku boleh sampai ke Kangar. Adoi.. sabtu lepas camtu juga, dia cakap nak gi ambik barang kat Arau.. ok ..sebab Arau tu dikira jauh dari rumah aku dan ada Pasaraya, jadi.. aku pun bergaya cara nak shoping la kan.. ( mana la tau..tetiba rezeki leh shoping sekali.. ) tengok-tengok.. di bawanya sampai ke Bukit Kayu Hitam Kedah. Adoi... nasib aku bawa beg duit..kat dalam tu ada kad pengenalan semua. Aku memang malas nak bawa hand bag kalau ronda dekat -dekat ja.
Pengajaran yg aku dapat, selepas 13 tahun hidup bersama.. kalau dia ajak aku keluar, pastikan aku memakai pakaian yang sesuai. Sebab aku boleh sampai kemana-mana apabila si dia tetiba bersemangat nak meronda.

Jom , ada beberapa keping gambar yang aku sempat ambil.

Seperti biasa, kalau nak menyeberangi sempadan kenala lalui benda ni kan.


 Kali terakhir aku sampai ke Bukit Kayu Hitam ni ketika masih belajar di Poli. Jadi..memang banyak benda yang dah berubah.

Untuk makluman korang semua, kalau kita hanya ingin ke Kompleks Bebas Cukai , kita hanya perlukan Kad Pengenalan sahaja. Tak perlukan pasport atau border pas.


 Jadi , kalau korang memang warganegara Malaysia dan sekadar nak ke Kompleks Bebas tol, sila ikut lorong yang betul. lorong no 5 key. Sediakan Kad Pengenalan sesiap ..nanti kakcik Kastam nak minta tengok . Semasa aku ke sini bertarikh 26 Mac 2016, jadi kalau 10 tahun lagi, mungkin no lorong pun dah berubah kan. Kat sini hanya perlu tunjukan Kad Pengenalan sahaja, tak yah nak turun dari kereta...


 Ok, ini adalah pemandangan apabila melepasi pemeriksaan kastam. Banyak Lori kontena dari arah Thailand sedang menunggu giliran


 Inilah Kompleks nya.. dekat sahaja dengan tempat pemeriksaan kastam tu. Bangunan ni berada di sebelah kiri. Jadi pendapat pertama aku , bangunan ni lebih kurang sama dengan Kompleks Bebas cukai di Padang Besar Perlis. Cuma saiznya lebih besar dan ada 2 tingkat. 


Kami sampai sini sekitar jam 2.30 petang. Memang panas tahap pedih kulit. Dapat masuk kat dalam bangunan, rasa aman ja...sejuk. Barang yang dijual kat sini lebih kurang pasaraya biasa, cuma ada beberapa jenis tu yang takda kat sebelah Malaysia. Minyak Wangi & coklat banyak..lebih banyak dari Kompleks bebas cukai Padang Besar Perlis tetapi harganya aku rasa agak mahal. Barang hiasan pun boleh tahan mahal juga...  Kat bahagian hujung bangunan ni.. ada bazar luar yang di sediakan. tetapi bazar tu tak sebanyak di Padang Besar. Kami tak pergi pun ke bazar tu... Hangat wo... tak sanggup nak terjah ke sana.

Tempat parking di bahagian belakang Kompleks. Memang luas dan panassss...


 Jadi selepas puas menjamu mata dan anak aku angkut coklat sorang sikit, kami pun bertolak balik. 
Sepanjang jalan ... penuh denga lori kontena ja.


 Selamat Datang Ke Malaysia.


Sila sediakan Touch  & go Key..sebab ni di kira nak naik Highway Bukit Kayu Hitam. Semasa balik, nanti Abang Kastam akan tanya korang sikit..dari mana.. beli apa.. dan dot..dot..dot.. Itu tugas diorang kan. Semasa nak balik ke Malaysia, takda lorong khas seperti kita masuk ke sebelah sana. Jadi..masuk ja lorong yang kosong..
Yeaa..dah sampai Malaysia... kekeke...
Alhamdulillah...  
Jadi, kalau korang dah terlajak sampai ke UUM atau ke Changloon Kedah, lajak la sikit je lagi.. tak jauh mana pun.. Boleh meronda dan beli coklat yg lebih kurang sama coklat di Langkawi.. cuma harga ja agak mahal sedikit.. Selamat meronda - ronda key..

Friday, March 18, 2016

Sahabat suka dan Duka

17 Mac 2016 , 1.30 ptg..  Blackwood Kangar.


Di kala usia berganjak , maka di kala itu juga usia persahabatan kami bertambah. Alhamdulillah, Allah mengizinkan pertemuan ini. Mereka adalah sahabat -sahabat yang aku kenali dari usia 7 tahun , 13 tahun dan  16 tahun. Satu tempoh yang cukup lama bila mana kini usia kami adalah 35 tahun.
Kami bersama-sama melalui alam kanak-kanak , alam remaja, alam percintaan dan sama-sama meraikan majlis terindah dalam hidup masing-masing.


Kini pada usia 35 tahun , kami masih berkongsi kisah suka dan duka bersama.
2 orang lagi sahabat aku tidak dapat menghadirkan diri. Sepatutnya kami berenam bersama di sini.
Ini kisah kami..
Wani, seorang yang amat mudah untuk di bawa berbincang. Simple orangnya, iras awek jepun yang bertudung.
Ejon, sentiasa memiliki idea yg pelbagai dan  penuh dengan ketawa serta senyuman. Sesuai di bawa ke tempat kenduri kendara kerana kepakarannya berbual. Manis orangnnya..
Ana, cukup lemah lembut. Kalau bercakap dengan ana, pastikan yang betul sahaja..sebab, kalau cerita benda salah pun.. dia tetap akan percaya .. kekeke...Maka..kami selalu mengambil peluang mengenakannya.. tetapi..dia tetap kami utamakan. Ana boleh dikategorikan sebagai wanita melayu terakhir, cewaahhh... 
Tiada di sini, Has.. aku membesar bersamanya. Kami cukup rapat. Zaman kanak-kanak kami lalui bersama. Has seorang yang amat tabah dan redha dengan jalan kehidupannya .Aku mengkagumi kesabaran dan ketabahan yg dimilikinya. Dia juga adalah guru aku untuk subjek Fizik, Kimia, dan matematik tambahan. Tq Has.
Manakala Zu, aku kenali ketika berusia 14 tahun. Zu agak perahsia.. jadi..bolehla nak minta dia simpan rahsia berbakul-bakul. Zu juga cikgu aku, kalau Has tan nak bagi aku meniru kerja sekolahnya, aku akan cari Zu, hahaha... bestnya kengkawan aku..
Zu dan Has sebenarnya agak seiras dengan aku. Zaman persekolahan adalah buktinya. Guru kelas yg telah mengajar kami selama 2 tahun masih boleh salah orang antara kami bertiga. Aku yg tak datang ke sekolah, tetapi cikgu boleh tick sebagai Zu @ Has yg tidak hadir. Baguskan.. dan yg lebih malang... bila ada yang salah sampaikan salam antara kami bertiga.
Yg ni sangat best.. kami akan jawab salam tu..seolah-olah kamilah orang tersebut. lepastu..kena la bagitahu kepada tuan diri sebenar. Kalau senior atau junior sekolah tetiba datang dan bercakap sesuatu yang langsung aku tak faham..aku tahu..diorang salah orang lagi. jadi... kalau ini yg terjadi..aku kena bagitau..aku adalah Mela. :)
Jadi, kemarin , adalah hari yg gembira buat kami , namun terasa kurang tanpa kehadiran Has , kerana anaknya baru keluar wad dan Zu yang masih di Penang.
Semoga saat gembira ini dapat diulang kembali. Semoga persahabatan kita membawa kebaikan hingga ke syurga. Aku sayangkan mereka semua dan aku inginkan yang terbaik buat kita semua.
Ya Allah, Engkau kekalkanlah persahabatan kami ini sehingga ke hujung nyawa yg kami miliki.
Semoga persahabatan ini membawa kebaikan buat kami dan ahli keluarga kami .
Amin..

Update 02 NOVEMBER 2016

Terkini, 2 orang sahabat aku Zu dan Has yg tak berpeluang utk bertemu kami telah membuat pertemuan rahsia mereka. Lepastu.pos gambar dan video dlm group...dengan niat di hati..nak balas dendam dan sakitkan hati kami... hampess sungguh !!!!
Kekeke..tapi aku tak sakit hati la .. aku rasa gembira dan membayangkan lagi bagus kalu kami berenam ada bersama di situ. Jadi aku copy post yg Has dah buat dan paste kat sini. Sebagai kenangan untuk aku dan sahabat - sahabat aku yang cukup aku kasihi.
Semoga ada rezeki untuk bertemu sahabat - sahabat lain yang sama-sama berjuang di medan ilmu dikala usia muda remaja.Terlalu banyak kenangan yang kita semua kongsi bersama.






Inilah 2 orang sahabat yang sering membuatkan guru dan rakan sekolah sering tertukar antara aku, Zu dan Has.
Bila sampai masanya, pasti kita akan berkumpul bersama kembali.
Insyaallah..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...