Friday, October 7, 2016

FIRAS DIJANGKITI HFMD _ JANGKITAN TANGAN , KAKI DAN MULUT _

Alhamdulillah, syukur, Allah masih panjangkan umur ini dan syukur juga anak aku yang sulung telah selesai menjalani peperiksaan UPSR , 5 September - 8 September 2016.
Jadi... HOREEEYYYY !!!!! .. ibu dah merdeka... hahaha..dah hilang stress.. padahal anak aku yang nak exam relaks jer... hish..akhirnya dapat juga aku merasa debaran anak nak ambik exam.. UPSR jer pun...kekekeke. Doa aku semoga segala pengorbanan guru-gurunya mengajar dan kesabaran anak aku menghadapi setiap kelas yang disediakan, serta menghadap karenah aku yang selalu buat study group dengan dia ( aku study dgn anak aku...sebab kalau dia sengsorang yg study.. 10 minit jer ..pastu..otak dia dah ke laut ) akan diberi ganjaran oleh yang Maha Esa.
Ok, dah habis pengenalan, jadi kita masuk ke isi penting pula.. Jangkitan HFMD .

Aku tak sangka dan tak pernah fikir Firas boleh kena Jangkitan ni. Puncanya pun aku tak pasti dari mana, mungkin terkena semasa kami keluar atau mungkin di PRA Sekolahnya.

Simptom pertama yang Firas Hadapi adalah demam 'on' dan 'Off ' dan suhu badanya pula tidak terlalu tinggi.. aku hanya berikan PCM jer. 28 sep 2016 tarikh dia mula demam, 29 sep 2016 malam, aku dah mula perasan , ada bintik yang naik seperti ruam, tetapi dalam saiz yang besar dan tidak sekata di bahagian kaki, lutut dan tangan. Jadi aku ingatkan dia terkena demam campak. Keesokan harinya , Firas cakap serawan naik banyak biji dalam mulut dia. Aku dah rasa pelik, kenapa banyak sangat yg naik. Dahtu..bintik ruam tu hanya ada di tangan hingga ke siku, dan dari kaki hingga ke lutut. Anehnya campak ni.. pandai pula naik sehingga paras tertentu ja..
Pagi Jumaat ,30 september, aku bawa firas ke klinik.. dan sahla..memang HFMD.. masa doktor cek, baru perasan, banyak sangat ulser tu dalam mulut dia.. Kasihannya anak ibu.. jadi susahla nak makan dan minum. Nak telan air liur pun dah susah..dah kena sediakan tuala khas utk Firas lapkan air liurnya.

Doktor cakap, jangan benarkan Firas ke sekolah.. dapat MC 4 hari, dan akan di tambah jika perlu. Jadi, doktor cakap lagi, hati-hati sebab Firas berisiko untuk menjangkiti kanak-kanak lain. Orang dewasa pun boleh kena, dan kesannya mungkin lebih teruk. Jadi... Firas kena kuarantin..kita lepak umah ja. 
 HFMD ni takderrr ubat. Jadi.. doktor hanya bagi ubat demam , krim untuk sapuan dan ubat ulser..bila sapu di ulser, akan rasa macam kebas sikit, maka dapatla Firas bertahan daripada kesakitan. Aku kalau jadi ulser dalam mulut sebijik pun dah tergagap masa nak makan... inikan pula banyak...  berbelas biji.. di gusi, lidah, bawah lidah, di pipi.. dan bermacam-macam saiz yg ada. Doktor nasihatkan aku jangan gunakan sabun antiseptik semasa bintik-bintik tu masih ada, tetapi boleh gunakan sabun baby, sebaikknya..jangan guna sebarang sabun lagi. First time juga aku kena isi borang untuk pengistiharan penyakit berjangkit.

Kesan jangkitan setiap individu juga berbeza. Doktor minta kami pantau keadaan Firas, kalau dia kelihatan lemah dan demam yang semakin teruk, terus bawa ke hospital saja. Alhamdulillah..Firas mampu bertahan. Apa yang kami buat untuk membantu mempercepatkan jangkitan ni sembuh mudah saja. 
Balik dari klinik, suami aku terus ambilkan air kelapa muda, bagi Firas minum setiap hari dan berulang kali dlm masa sehari , kami berikan madu untuknya dan suami aku belikan aiskrim vanilla bagi dia makan . Entahla sama ada benda ni benar-benar membantu ataupun tidak, tetapi pada hari isnin iaitu 3hari kemdian, dah nampak perbezaan. Tiada lagi bintik baru yang muncul dan yang sedia ada dah mula kecut. Ada yang pecah..dan ada yang kecut macam tu saja.

 Gambar ni aku ambil masa hari ketiga dia demam, iaitu pada hari Jumaat selepas di sahkan sebagai HMFD.

 Di kaki . Firas cakap, bintik yang besar tu agak menyakitkan.

 Ni di tapak tangan.. di celah-celah jari pun banyak.

 Kesan lain yang firas rasa, ialah letih dan leguh-lenguh badan. 

Harini 07 Oktober 2016, semua bintik yang muncul di kaki dan tangan memang dah hilang. Cuma parut yang bersaiz besar tu masih ada .Di dalam mulut ada lagi ulser lama..tetapi dah tidak menyakitkan. Firas dah boleh makan seperti biasa dan bercakap pun dah ok. Kalau tak ..dia bercakap seolah-olah ada benda di dalam mulut. Sakit kalau buka mulut luas-luas.

Syukurlah, kesan pada Firas tidak terlalu teruk. ada sesetengah kanak-kanak ulser di dalam mulut tu amat banyak sehingga penuh di bibir.
Jadi ibu bapa kalau dah sah anak kena penyakit ni, janganla di bawa ke tempat yang berisiko untuk menjangkiti orang lain. Kasihan kalau kena anak-anak kecil .
Firas dah janji..lepasni kalau nak makan, dia akan sabun tangan sampai cuci.. dia kata dah taknak kena sakit macam ni lagi.. Kesian anak ibu.
Ok ..sekian untuk kali ni.. Panjang juga laporan aku. Semoga kita semua terlindung dari penyakit merbahaya dan diberi kesihatan yang terbaik oleh Allah yang maha Esa.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...