Monday, August 15, 2011

Oreo cheese cake


Alhamdulillah..percubaan pertama yang tidak membazirkan. Aku dapat menu ni dari majalah Rasa keluaran september. Macam-macam menu yang ada. Apabila aku nampak ada cheese kek..aku rasa nak buat time tu jugak. Aku ni memang penggemar cheese..jadi..apa sahaja menu yg ada cheese..pasti membuatkan aku teruja. Dengan dorongan dari en suami yang belikan aku oven & mixer baru..maka semakin membaralah semangat nak bakor-bakor nih. Setelah aku mencubanya..aku rasa taklah susah sangat .. Komen yang aku dapat pun amat-amat positif. Adik-adik aku dah tempah suh aku bakar sebijik tu diorang raya nanti..Jom tengok bahan-bahannya..

Bahan Asas biskut

100 gm biskut Jacobs
100 gm biskut Oreo
75gm mentega lembut

Lapisan kek keju

570gm krim keju
170gm gula
15gm tepung jagung
4 biji telur
80gm dadih biasa( yogurt biasa )
50gm mentega lembut
100gm biskut oreo

Cara Memasak

1.Sapu marjerin pada acuan dan dilapik dengan kertas aluminium.
2 hancurkan biskut jacobs dan oreo bersama-sama & masukan mentega lembut. Gaul sehingga
rata dan tekan ke dasar acuan.
3.Adun keju, gula & mentega sehingga lembut. Kemudian masukan telur sebiji demi sebiji.
4.Masukan tepung jagung ,dadih dan biskut oreo. Sebatikan dan tuang la kedalam acuan. Bakar dengan menggunakan kaedah water bath..Tunggula agak-agak 70-90 minit dengan suhu 160 darjah.

2 comments:

salam said...

perhhhh dah ada blog plak... ~mr.jako84~

mela said...

dah sekian lama pun blog nih..baru perasan ka?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...