Monday, February 13, 2012

Petua menghilangkan hidung yg tersumbat akibat selsema.



Petua mudah yang aku dapat dari jiran sekampung. Cukup mudah tetapi..kalau terkena kain putih..kuning la jawabnya.
Hanya dengan menggunakan minyak masak dan kunyit hidup sebaiknya. Jika tiada kunyit hidup..gunakan kunyit biasa pun boleh. Kalau kita yang mengalami masalah ni..tak kisah sangat, tetapi kalau si kecil yang kena..memang amat-amat tidak selsesa. Si kecil pasti tak boleh tidur, nak sapu Viks banyak-banyakpun rasa kesian juga. Jadi alternatif yg ada..ialah campurkan minyak masak dan sedikit kunyit. Sapukan di bahagian ubun-ubun bayi. Insyaallah.. sumbat hidung tu akan hilang dan dapatla bayi tidur kejap. Jadi..kita pun dapatla tumpang tidur.Bila dia terjaga ..dan merenget lagi, sapu la lagi . Aku dah try pada Firas, Alhamdulillah..tidak mengecewakan. tetapi bila minyak tu kering..hidung dia akan sumbat balik.

2 comments:

Pancingboleh said...

Tq petuanya

Shiela said...

Salam. Mommies boleh juga try Tropika Baby Herbal Cream - dia 2-in-1 punya function - satu as minyak telon utk angin, kembung, colic etc, dua as viks baby utk selsema, kahak, wheezing semua tu. Based on minyak kelapa dara, keluaran bumiputera muslim. Tiada bahan kimia, ia organik & natural. For more info bole tgk fb Tropika VCO & Medela Swing Maxi, ataupun www.tropikababies.blogspot.sg. Harap dpt membantu mommies semua :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...